Welkom op de website van onze cattery


Bedankt dat u tijd neemt om onze website te bezoeken.


Wij (Liesbeth en Hans) wonen in Oostwoud, een dorpje in Noord-Holland met onze hond Spike en zes katten.


In 2004 is de eerste Maine Coon bij mij komen wonen, Negara's Aristos Tiger. En zoals bij velen is het niet bij één Coon gebleven..... waarna het ook ging kriebelen om te gaan fokken. In 2006 heb ik mijn eerste nestjes gekregen, een mooie drieling. Hierna is het even stil gebleven, maar begon het toch weer te kriebelen.


Om meer kennis te vergaren heb ik de cursus G1,  G2 en afgelopen najaar G3 van Pawpeds gevolgd. Wat ik erg leuk vind, is dat ik nu ook G1 teacher ben. Zo kan ik andere cursisten begeleiden en helpen bij het volgen van de cursus. Daarnaast heb ik ook een Workshop Kattengedrag gevolgd bij Sonja van Leeuwen. De cursus Vakbekwaam Houder van honden en katten heb ik in Barneveld gevolgd, maar geen diploma gehaald, omdat ik vanwege mijn full time baan geen stage van 180 uur kan lopen. Na een paar hobbels op de weg, ben ik in april 2021 weer begonnen met het BHVD honden en katten bij het Clusius college. Het examen in mei werd uitgesteld naar juni.... maar het was niet voor niets! Theorie gelukkig geslaagd, met 85% goed.... na een lekkere broodmaaltijd direct door naar het praktijkexamen dat gelukkig ook goed liep, ondanks de spanning. Na ruim drie uur spanning het verlossende woord, zowel theorie als praktijk gehaald :-)


In het voorjaar van 2019 heb ik de workshop TTouch I van Saskia Blok, de workshop "kittens flessen vanaf 1 dag oud"  en "katten EHBO" gevolgd bij de kattenacademie in Apeldoorn.  In het voorjaar van  2020 heb ik de lezingen "Een katvriendelijk huis" en "Spel en verrijking" van Maggie Ruitenberg bij de Kattenacademie gevolgd. Het was wel een beetje apart, niet op lokatie maar een online lezing vanwege de corona, maar evengoed zeer duidelijk en weer veel geleerd. Nu nog op de planning de online lezing "gedragsproblemen" verzorgd door Maggie Ruitenberg.


Daarnaast ook een hele leuke en leerzame online workshop "klitvrij de crisis door" van Wendy van het Cats Only kattenhotel & katsalon. Hier ook het boekje gekocht hoe je de vacht van je kat zelf goed kan onderhouden. 


Wat voor alle kattengekken en lezers een leuke tip is, zijn de boeken van Vicky Halls. Zij vertelt op een leuke en grappig wijze over haar praktijkervaringen. Een "eye-opener" voor elke kattenliefhebber.


Toen Diego en Melusya het nog leuk vonden, ben ik af en toe naar de shows van Felikat en Mundikat geweest. Maar vanwege de hormonen vond Diego het niet meer leuk. En Mel raakte door haar hormonen en nestjes haar haren en daardoor showlook kwijt.......


1e stap richting ander fokdoel


Ik zag onder andere op de shows dat het uiterlijk van de Maine Coon ten opzichte van de oorspronkelijke Maine Coon aan het veranderen is. Deze modernere versie van de Maine Coons wil ik niet fokken. Daarom ben ik in de stambomen van mijn eerste Maine Coons gaan zoeken of er nog fokkers van het eerste uur fokten. Ik heb heel veel geluk gehad, dat cattery Van de Buitenpoorter (die gestopt was) weer is gaan fokken. Zij wonen op nog geen 10 minuten bij ons vandaan. Moniek fokt al ruim 25 jaar en heeft dus veel ervaring en kennis van de oude lijnen. In december 2017 is hun poesje Savannah van de Buitenpoorter bij ons komen wonen. Ik ben Moniek en Jolien erg dankbaar dat hun mooie meisje bij ons mag wonen.


Door de gesprekken met Moniek heb ik een andere kijk gekregen op het uiterlijk en de stamboomlijnen die er zijn. Moniek fokt nog met de oude Nederlandse lijnen waarin het oorsponkelijke type Maine Coon verankerd is. In deze lijnen vind je nog de eerste fokkers van de Maine Coon in Nederland.


2e stap richting ander fokdoel:

Een nieuwe start


Daarnaast was ik al enige tijd aan het twijfelen of ik met mijn manier van fokken goed bezig was. Draag ik wel bij aan de gezondheid van het ras? Dit twijfelen is begonnen na het volgen van de Pawpeds cursussen, het lezen van diverse artikelen en gesprekken met fokkers. Om aan de gezondheid van de Maine Coon bij te kunnen dragen moet je niet alleen gezondheidstesten doen, maar het houdt ook in dat je kijkt naar een laag inteelt-, klonen- en foundation top 5 percentage. Als je hierover meer wilt weten, dan kan dat op deze pagina https://pawpeds.com/pawacademy/general/naturalprotection/index_nl.html .


Uit de gezondheidstesten blijkt dat de heupen van mijn poezen niet goed zijn en daarom niet geschikt zijn om als fokpoes te worden ingezet.  Ook als ik kijk naar de stambomen van mijn poezen is er weinig genetische diversiteit. Mijn dames dragen dus eigenlijk niet bij een gezonde en genetisch diverse Maine Coon. Een dikke tegenvaller dus…… Ik heb daarom besloten om Spiritwalker’s All I want en Spiritwalker’s Kitty Hawk te steriliseren eind 2020.  Onze Melusya was al aan het genieten van haar pensioen. De dames mogen als castraat bij ons blijven wonen.


In het voorjaar van 2020 heb ik een geweldige kans gekregen om een nieuwe start te maken. Onze Savannah is op date geweest bij Basilicus Shadowfax van cattery Dioniek. Shadowfax komt uit geteste, New Foundation lijnen. Uit deze combinatie hebben wij onze Spiritwalker’s Tequila Sunrise gehouden. Als alle testen goed zijn, mag zij deze mooie lijnen voort zetten. Ik ben Saskia en Ruben zeer dankbaar voor het mogelijk maken van deze combinatie.


Na in 2019 en 2020 heel veel verschillende catteries te hebben aangeschreven, het bijna te hebben opgegeven, heb ik met behulp van een engel op mijn schouder in oktober 2020 contact gekregen met Anne van chatterie des Fluffy Coons. Na een paar spannende dagen, vanwege vragen en overleg met Maryline (chatterie d'Eole Coons), heb ik het vertrouwen gekregen. Hierdoor heb ik op 21 december in een spannende coronatijd de trein naar Parijs genomen om een hele mooie rooie kater met een geweldige stamboom op te halen.  Ik heb 2020 niet mooier af kunnen sluiten met dit geweldige kerstkado.  Volgend jaar, als de testen goed zijn, kan ik met Rebel een nieuwe start van de cattery maken met de mooie lijnen van chatterie des Fluffy Coons en chatterie d'Eole Coons.


Ik kan Anne en Marilyne niet genoeg bedanken voor hun vertrouwen. Woorden tekort om degene die dit mogelijk gemaakt heeft te bedanken. Dankjewel voor degene die met mij “meegereisd” zijn naar Parijs als gezelschap en over mij gewaakt hebben op deze rare treinreis. Christophe bedankt voor het gezelschap in Parijs, daar was ik heel blij mee.
 

Gevolgde opleidingen, cursussen, workshops:PawPeds G1 voorjaar 2015

PawPeds G2 voorjaar 2016

Pawpeds G3 najaar 2018


Workshop Kattendrag I door Sonja van Leeuwen aan de Martin Gaus Academie, 2016

Besluit Houders van Dieren honden en katten aan het Aeres Trainings Centre in Barneveld, september 2017

Workshop TTouch I door Saskia Blok aan de Kattenacademie, 23 februari 2019

Workshop Kittens flessen vanaf 1 dag oud door Patricia Sluiter aan de Kattenacademie, 17 mei 2019

Workshop Katten EHBO door Tynke de Winkel aan de Kattenacademie, 17 november 2019

Online workshop Klitvrij de crisis door Wendy Govers van de Cats Only kattenhotel en katsalon, 2020

Lezing Een katvriendelijk huis door Maggie Ruitenberg aan de Kattenacademie, 11 mei 2020

Lezing Spel en verrijking door Maggie Ruitenberg aan de Kattenacademie, 11 mei 2020

Lezing Gedragsproblemen door Maggie Ruitenberg aan de Kattenacademie, 25 mei 2020

Workshop Natuurgeneeskundige EHBO voor dieren door Daphne van Rooden, 7 oktober 2020

Webinar Begrijp ik mijn kat door  Sonja van Leeuwen aan de Kattenacademie, 1 april 2021

Webinar Starting strong: Nutrition for your kitten door Kara M. Burns aan de EveryCat Health foundation, 27 mei 2021

Besluit Houders van Dieren honden en katten, zelfstudie via Clusiuscollege, voorjaar 2021

Webinar Hoe houd ik mijn kittens bezig door Liesbeth Puts aan de Kattenacademie, 7 februari 2022

Webinar Introductie Fytotherapie voor katten door Nancy Popieul aan de Kattenacademie, 21 april 2022

Twee daagse cursus Fytotherapie dieren door Monique van Riel bij Silverlinde, 24 september en 15 oktober 2022

Webinar Dementie bij katten door Adrienne van 't Wout van NML Health, 31 oktober 2022

E-learning Zo kies je een kitten door Liesbeth Puts aan de Kattenacademie, november 2022

Webinar Goedgebekt! door Adrienne van 't Wout van NML Health, 26 januari 2023

Webinar Uitdagingen van het meerkatshuishouden door Maggie Ruitenberg van het Kattenkenniscentrum, 11 maart 2023