Wij hebben ongeveer 1 keer per jaar een nestje kittens. Voordat ze kittens mogen krijgen, laten we zowel vader als moeder uitvoerig onderzoeken bij dierenarts en specialist. Hierbij worden ze nagekeken of er geen tekenen zijn van hartproblemen (HCM) en nierafwijking (Pkd). Of ze beschikken over goede knieën (PL) en sinds 2018/2019 ook de heupen (HD). En dat zij vrij zijn van leukemie en kattenaids (FelV/FIV).


Onze kittens groeien op bij ons in de woonkamer met de andere katten en onze hond Spike. We laten ze wennen aan alles wat nodig is om ze te laten opgroeien tot lieve, sociale en aanhankelijke katten. De kittens mogen bezocht worden vanaf 6 weken. De verhuizing naar het nieuwe personeel mag vanaf 14 weken. Ze zijn dan ingeënt, ontwormd, vlovrij en hebben een geregistreerde chip.  In het verhuispakket zit ook de stamboom van Felikat en een Europees paspoort. Vanaf 2023 zijn ze één jaar door ons verzekerd via de huisdierenverzekering van Petplan die je kan voortzetten om onverwachte (hoge) kosten voor te zijn.


Een kitten dat bij ons vandaan komt, mag niet vrij buiten lopen. Natuurlijk wel in een afgeschermde tuin, katvriendelijk ingerichte ren, een afgeschermd balkon of aangelijnd. Waarom dit is?


Wij doen alles wat in onze macht ligt om een gezond kitten op de wereld te zetten. De ouders zijn getest op erfelijke en/of overdraagbare ziekten. Ze krijgen hier goede voeding, zodat ze een goede start hebben.  Als een kat vrij buiten mag lopen, bestaat de kans dat zij/hij in aanraking komt met andere katten die overdraagbare ziekten bij zich dragen waardoor het ziek kan worden. Of net die ene hond tegenkomt die katten niet leuk vindt……


Maar ook mensen kunnen een gevaar betekenen voor katten die vrij buiten lopen. Sommige mensen vinden katten niet leuk en kunnen ze daarom iets aan doen.  Anderen vinden katten juist heel leuk en dan woont jouw kat zomaar bij iemand anders! Sommige katten worden gestolen en doorverkocht op bijvoorbeeld Marktplaats. Ik denk niet dat je daar op zoek wilt naar jouw kat? En nog maar niet te spreken over de gevaren op en langs de weg met auto’s………


Een andere reden, vind ik, is dat de buren geen (over)last hoeven te ondervinden van katten van een ander. Natuurlijk poept jouw kat altijd netjes thuis in de kattenbak én nooit in de tuin van de buren….. (gelukkig weten we allemaal wel beter 😉)

planning

kittens

offspring

Op de volgende pagina's vindt u belangrijke informatie voordat u een kitten aanschaft:

Op de website van het LICG : https://www.licg.nl/katten/

                                                                                                                                   De huisdierbijsluiter

De aanschaf van een kat:                                   De kitten check list:                           voor de Maine Coon: 

Op de website van de Rasclub Maine Coon

Het artikel "kat in de zak":

Op de website gemaakt door Esther van de Vrede (cattery Jaloe) en Debbie Sprenger (cattery Macadamia):

HOME | Maine Coon kittens & herplaatsers - volledig getest - laag inteelt (wixsite.com)